Cum se obține diploma « Baccalauréat mention bilingue francophone » ?
Pentru a putea obține bacalaureatul francofon este nevoie de parcurgerea următoarelor etape:
- a) proiect interdisciplinar în clasa a XI-a
Elevii clasei bilingve francofone, împreună cu o echipă de profesori, de obicei 4 profesori – de franceză și de discipline non lingvistice (DNL) realizează un proiect a cărui tema este stabilită de comun acord la începutul anului școlar. Materiile implicate în acest proiect pot fi geografie, chimie, biologie, istorie, economie, matematică, predate în limba franceză.
Acest proiect este practic un curs opțional cu tot ceea ce presupune acesta : programă și planificare. El are rubrică în catalogul școlar și se încheie media la final de an școlar. Coordonatorul echipei proiectului realizează o planificare ce cuprinde momentele importante ale derulării proiectului și împreună cu echipa de profesori colaborează în vederea realizării programei. Până la finalul lunii aprilie proiectul trebuie terminat, astfel încât pe parcursul lunii mai elevii să-și redacteze lucrarea « sinteza personală » și să se pregătească pentru examen.
b) proba anticipată – examen
La finalul clasei a XI-a, în fiecare an în ultima zi de vineri a lunii mai, elevii susțin examenul oral ”proba anticipată” unde prezintă proiectul interdisciplinar la care au participat pe parcursul anului școlar (tema, subteme, problematică) și sinteza personală, insistând asupra contribuției lor la realizarea produsului final al proiectului și asupra experienței dobândite. De asemenea, ei răspund la întrebările adresate de către membrii comisiei din materiile implicate în proiect. Examenul este evaluat prin notă aceasta fiind media notelor acordate de fiecare evaluator din comisie. Nota minimă de promovare este 5.
c) nivel B2 de competențe lingvistice la limba franceză
Nivelul B2 de competențe lingvistice la limba franceză poate fi obținut fie prin promovarea examenului DELF B2, fie prin promovarea examenului de competențe lingvistice din cadrul bacalaureatului românesc cu subiecte specifice pentru acest profil. Proba de competențe lingvistice este conform CECRL (Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi) și cuprinde itemi pentru înțelegerea scrisă, exprimarea scrisă, întelegerea orală și exprimarea orală. Ca și proba anticipată, nivelul B2 de competențe lingvistice este condiție obligatorie pentru obținerea bacalaureatului francofon.
d) examen scris la finalul clasei a XII-a la o disciplină nonlingvistică (DNL)
Este ultimul examen din parcursul bilingv francofon preuniversitar. El se desfășoară la finalul clasei a XII-a, în ziua în care în calendarul bacalaureatului românesc are loc proba de limba maternă. Elevul sustine examen la una din disciplinele non lingvistice studiate în limba franceză în anii de liceu. Nota minimă de promovare este 5.Dacă toate aceste etape sunt parcurse și promovate, și media dintre nota la proba anticipată (clasa a XI-a) și nota la disciplina nonlingvistică (clasa a XII-a) este minim 6, elevul obține, prin intermediul Ambasadei Franței la București, diploma BACCALAUREAT MENTION BILINGUE FRANCOPHONE.
bac2013_Anexa_1_Metodologia_de_organizare_si_desfasurare_a_probelor_specifice
bac2013_Anexa_2_Proba_anticipata
Temele_din_programele_de_bacalaureat_la_disciplinele_pentru_care_elevii_sustin_probele_specifice
Metodologia de organizare a sectiilor bilingve francofone 2014